acneeIn cele mai multe articole de specialitate pe tema acneei, simptomelor si efectelor acesteia, se evita adesea discutarea unuia dintre cei mai puternici factori care agraveaza orice boala, iar afectiunile de piele nu fac nici o diferenta: stresul. Legatura dintre acnee si stres este una complexa, care trebuie analizata atent si sub nici o forma ignorata din moment ce eruptiile frecvente in cazurile de acnee juvenila pot duce la senzatia de izolare sau chiar depresie.

Simptomele “nevazute” ale acneei

Adolescentii sunt cei mai predispusi la dezvoltarea unor probleme pe termen lung legate de imaginea de sine alterata de aparitia unor boli de piele precum acneea. Cazurile grave de acnee, ce necesita multe luni de tratament inainte de a se obtine rezultate si care au potentialul de a lasa urme pe piele pentru intreaga viata, sunt cele mai periculoase si din punct de vedere al modului in care aceasta boala afecteaza moralul si echilibrul emotional al tanarului.

Vezi Aici Cele Mai Revolutionare Produse 2018 !

Ca parinte este foarte important ca pe tot parcursul tratarii unei probleme legate de acnee, in mod special in preajma eruptiilor si episoadelor in care aspectul acesteia pare sa se agraveze, adolescentul care sufera de aceasta problema sa fie monitorizat indeaproape. Semnele ca acneea poate cauza depresie sau probleme legate de imaginea de sine ce pot ajunge chiar pana la inadaptabilitate intr-un mediu social sunt urmatoarele:

  • Adolescentul petrece foarte mult timp singur.
  • Adolescentul este foarte sensibil la orice remarca legata de situatia pielii, avansul sau tratamentul afectiunii.
  • Adolescentul dezvolta un ritual obsesiv, periculos, de igienizare a zonei afectate care poate adesea rezulta in raniri si inrautatirea situatiei (spre exemplu se spala de foarte multe ori pe zi, freaca excesiv pielea afectata, dezvolta un tic din a stoarce sau a atinge cosurile).

Toate acestea sunt semne ale unei inabilitati de a face fata stresului provocat de aceasta afectiune de piele, iar motivul este de obicei presiunea sociala. Acneea apare in general pe fata si este aproape imposibil de ascuns. Datorita faptului ca se manifesta la varsta pubertatii/adolescentei, aceasta apare exact in momentul in care tinerii sunt cei mai vulnerabili, personalitatea lor fiind in formare.

Sustinerea emotionala in paralel cu tratamentul clasic

Este bineinteles extrem de important ca un caz de acnee grav, cu eruptii dese, repetate, sa fie vazut de un medic dermatolog. Cu cat problema este tratata mai din timp, cu atat aceasta este mai putin probabil sa aiba efecte emotionale de durata asupra tinerilor.

Primul pas pe care un parinte il poate face este indrumarea adolescentului catre un control de specialitate si monitorizarea respectarii tratamentului.

Problema este ca acneea este o afectiune de piele complexa ai carei factori declansatori pot fi extrem de diversi iar tratamentele trebuie adesea personalizate. De la vizita la dermatolog si pana la rezultate vizibile poate trece o jumatate de an sau chiar mai mult.

In toata aceasta perioada, parintii trebuie sa ofere sustinere emotionala si sa fie extrem de atenti cu adolescentul. Acestia trebuie sa inteleaga ca exista solutii si trebuie incurajati sa isi exprime temerile si frustrarile astfel incat afectiunea sa nu afecteze increderea in sine si sa ii indrepte pe acestia catre izolarea de colectiv (spre exemplu la scoala sau chiar in cadrul familiei).

In cazurile in care parintii se simt depasiti de situatie, se recomanda apelarea la un consilier sau un psiholog.

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *